Dansk SejlunionDanske OL-medaljer

Et hav af OL-medaljer er der vundet af dansk sejlsport. Læs mere om historierne bag medaljerne.

De danske sejlere har gennem tiden vundet flest OL-guldmedaljer.

Paul Elvstrøm er den altoverskyggende OL-atlet i perioden med fire OL-guldmedaljer - tre i Finnjolle og en i Firefly. I 1952 blev danskeren kåret som Olympiadens mest suveræne vinder.

Sejlsporten lagde ud i de tidlige olympiske år med tre sølvmedaljer i 6 Meter.

Herudover markerer Jesper Bank, Kristine Roug, 49er-besætningen med Jonas Warrer og Martin Kirketerp og Jonas Høgh-Christensen sig med nogle bemærkelsesværdige resultater.

2016 - BRONZE - 49ERFX

Jena Mai Hansen
Katja Salskov-Iversen

2012 - SØLV - FINNJOLLE

Jonas Høgh-Christensen

Jonas Høgh-Christensen førte inden den afgørende medaljesejlads, men kunne ikke stå imod den britiske guldfavorit, Ben Ainslie.

Jonas Høgh-Christensen tabte guldet, og Paul Elvstrøm måtte afstå rekorden som den mest succesfulde OL-sejler i historien. Det blev det ærgerlige resultat af medaljesejladsen i Finnjollen ved OL 2012 i Weymouth.  

Jonas Høgh blev før starten jagtet rundt om dommerbåden, men lige inden startskuddet slog Ben Ainslie væk og startede til luv for danskeren. Det så længe ud til at Jonas var kommet godt fra start, indtil Ainslie gik forbi på højre side af midten.

Med overtaget dækkede briten godt af for danskeren alt imens konkurrenterne en for en smuttede forbi. Ved sidste topmærkerunding så det ud til at sølvmedaljen var ved at blive frarøvet Jonas Høgh af hollænderen PJ Postma. Heldigvis for danskeren måtte Postma udføre en straf inden mål, og det kostede så hollænderen bronzemedaljen, der i stedet gik til franske Jonathan Lobert.

Med en sidsteplads i Medal Race, lige efter Ben Ainslie, sluttede de begge OL med 46 point. Pointligheden blev til Ainslies fordel, der dermed vandt sin femte OL-medalje - fire af guld.

Jonas Høgh-Christensen sejlede ved OL sit livs bedste stævne. Danskeren førte fra start og lagde et umenneskeligt pres på forhåndsfavoritten Ainslie. Jonas er den eneste dansker der har vundet OL-sølv i Finnjollen, Paul Elvstrøm har vundet fire OL-guld og Henning Wind OL-bronze i klassen.

2012 - Bronze - 49er

Allan Nørregaard Christensen
Peter Lang

Inden OL havde Allan Nørregaard og Peter Lang vundet VM-bronze i 49eren. Det lagde ekstra pres på den danske besætning forud for OL.

Allan og Peter lagde formidabelt fra start i Weymouth ved at føre OL efter de to første sejladser. Herefter indkasserede besætningen flere tunge placeringer og faldt tilbage på resultatlisten.

Forud for den afgørende medaljesejlads lå Allan og Peter på tredjepladsen, men bronzemedaljerne var på ingen måde sikre. Danskerne måtte grueligt meget igennem, før de til allersidst slog til - og sikrede dem selv og dansk sejlsport den anden medalje ved OL-sejladserne i Weymouth.

Allan og Peter fik en katastrofal start og lå blot nummer 9 ved første mærkerunding. De sejlede sig op på lænseren for så igen at glide tilbage i feltet.

Det endelige vendepunkt kom på sidste kryds, hvor danskerne gik modsat de øvrige både og pludselig fandt et tryk, der bar dem op på en medaljegivende 4. plads ved sidste mærke.

På den afsluttende lænser overhalede de briterne og sluttede Medal Race som nummer 3.

2008 – Guld – 49er

Jonas Warrer
Martin Kirketerp

Et af OL's vel allerstørste dramaer fandt sted i Qingdao, da Martin Kirketerp og Jonas Warrer gav alverdens TV-seere en oplevelse for livet. Inden finaledagen førte den danske 49er med 11 point til andenpladsen, og med minimum en sjette plads i Medal Race er de sikre på guld.

Men ingenting går som planlagt den efterfølgende dag. En halv time før start knækker masten, så Jonas og Martin er nødsaget til at låne den kroatiske båd som de kun akkurat når at krydse startlinjen med, tre sekunder før tidsfristen udløber. Med et flot comeback sikrer de sig den samlede sejr, som dog først kommer i hus et par dage senere efter diverse protester er blevet behandlet. Præstationen sikrede dem desuden BT's guld ved årets sportsgalla.

"Jeg kunne ikke selv have skrevet et værre drama. Det har været umenneskeligt og superhårdt. Jeg tror, vi skylder dem en ordentlig bajer nu!" Martin Kirketerp beskriver begivenheden og sender en tak til kroaterne for lån af båden.

2004 - Bronze - Yngling

Dorte O. Jensen
Helle Jespersen
Christina Borregaard-Otzen

Med et par flotte sejladser er besætningen med Dorte O. Jensen på sikker sølv-kurs inden den sidste og afgørende sejlads, hvor det desværre går helt galt. En tyvstart resulterer i en diskvalifikation, og i stedet kan danskerne blot se til fra land og konstatere, at det "kun" bliver til bronze, da den ukrainske båd får klemt sig ind foran i det samlede regnskab.

"Vi vandt en medalje i dumhed i dag. Vi starter for tidligt, hvilket er det værste du kan gøre, når du har et forspring, så lige nu er det med blødende hjerte, at vi skal modtage en bronzemedalje, men på sigt bliver vi nok glade for den. Men lige nu er jeg skide sur og skuffet. Jeg kunne godt pakke båden nu og køre hjem, så gal er jeg," lød kommentaren fra Dorte O. Jensen til DR lige inde medaljeoverrækkelsen.

2004 - Bronze - Europajolle

Signe Livbjerg

Optakten til OL i Athen er ikke optimal, da Signe Livbjergs båd bliver kasseret af målerne. Hun får i stedet transporteret kollegaen Ditte Juuls Europajolle til Athen, uden det virker til at være en hindring. På fornem vis lykkedes det Signe Livbjerg at vinde bronze ved at holde den forhenværende verdensmester Sarah Black fra Australien bag sig og dermed sikre dansk sejlsports 25. olympiske medalje.

Målsætningen var en plads i top fem, så det var en tydeligvis glad Signe Livbjerg, der umiddelbart efter triumfen mødte pressen. "Der var mere, end jeg havde drømt om, så jeg er lykkelig."

2000 – Guld – Soling

Jesper Bank
Henrik Blakskjær
Thomas Jacobsen

Jesper Banks sidste aktive optræden ved et OL bliver også et af de meste minderige af slagsen. Sammen med gasterne Henrik Blakskjær og Thomas Jacobsen leverer de en nervepirrende sejlads mod den tyske båd i matchrace-finalen, og først til allersidst kan de tre danskere strække armene i vejret som det synlige bevis på, at de har vundet guld.

"Jeg kunne bare slet ikke holde op med at grine. Da havde jeg det godt. Det havde været svært at skulle komme hjem og forklare, at man havde udskudt sit studium i tre år for at blive nummer 13 til OL." Gast Henrik Blakskjær om vigtigheden af at vinde OL-guld i bogen "Bank" efter holdet var tæt på ikke at kvalificere sig til matchrace-runden.

1996 - Guld - Europajolle

Kristine Roug

Guldmedaljen til Kristine Roug var på mange måder imponerende. Det var første gang i 48 år, at en dansk kvinde sikrede sig det ædleste metal, og samtidig blev hun med sine 21 år også den yngste dansker nogensinde til at vinde OL-guld. Sejren kom i hus efter en tæt kamp mod den hollandske sejler, hvor Kristine i sidste sejlads viste sine taktiske egenskaber ved at holde sig tæt på hollænderen.

Udover OL-guldet kan Kristine Roug også prale af tre verdensmesterskaber, en kåring som "Årets fund" af Politiken i 1994 og sejren i TV 2's Stjernetræf i 1995.

1992 – Guld - Soling

Jesper Bank
Steen Secher
Jesper Seier

Efter at have fået bronze ved legene fire år forinden går Jesper Bank denne gang hele vejen. Sammen med Steen Secher og Jesper Seier, vinder trioen relativt overbevisende finalen (sejlet som matchrace) mod USA. Forberedelserne op til dette OL var ellers ikke i top, da Jesper Bank ved et stævne i Hyeres kom galt af sted med sit venstre knæ, hvilket betød at store dele af optakten foregik på krykker.

"Der var mange gode grunde til at sende nogle andre end os, og den fornemmelse, jeg havde, da jeg stod der på podiet var, at det her var færdigt arbejde. Der var ikke én, der kunne sætte en finger nogen steder. Hvis der var nogen, der havde nogen kommentarer, så kunne de aflevere dem et andet sted. Vi var ligeglade. Det her var vores. Det var vores skammel, vores melodi. Det var bare os deroppe sammen." Jesper Bank om optakten og forløsningen, da guldet var i hus i bogen "Bank".

1992 - Bronze - Flying Dutchman

Jørgen Bojsen-Møller
Jens Bojsen-Møller

Efter guldmedaljen fire år forinden, kan Jørgen Bojsen-Møller igen hænge OL-metal om halsen. Denne gang bliver det til bronze med fætteren Jens Bojsen-Møller.

Udover medaljen kan Jørgen Bojsen-Møller også glæde sig over at være Danmarks officielle fanebærer ved åbningsceremonien.

1988 – Guld – Flying Dutchman

Jørgen Bojsen-Møller
Christian Grønborg

Ved For-OL havde besætningen bestående af Jørgen Bojsen-Møller og Christian Grønborg allerede bevist, at der kunne være noget stort i vente. Her blev det nemlig til guld, og den bedrift gentog de så året senere, da OL i Pusan i Korea endte med de to herrer øverst på sejrsskamlen. En præstation der i øvrigt også sikrede dem titlens "Årets sejlsportspræstation" - en titel der hvert år uddeles af Dansk Sejlunion.

Den danske besætning vandt guldet i overbevisende stil, men blev undervejs hjulpet på vej af, at den israelske duo, Yuo Sela og Eldad Amir, fik forbud mod at deltage i en af sejladserne af den israelske ledelse. Årsagen var at den faldt på "Yom Kippur", der er en jødisk helligdag.

1988 - Bronze - Soling

Jesper Bank
Steen Secher
Jan Mathiasen

Jesper Bank har fået sin OL-debut fire år forinden, hvor det er blevet til en 12. plads, men det er i Korea, at han indleder sit imponerende medalje ridt. Sammen med Steen Secher og Jan Mathiasen sikrer besætningen sig et sæt bronzemedaljer, ligesom de samme år bliver verdensmestre.

Udover OL har Jesper Bank blandt andet vundet seks officielle verdensmestersskaber og tre europamesterskaber. De fornemme præstationer sikrede i 2009 Jesper Bank en optagelse i Idrættens Hall of Fame.

1980 – Guld – Soling

Poul Richard Høj Jensen
Valdemar Bandolowski
Erik Hansen

Fire år efter succesen i Montreal, kan besætningen Poul Richard Høj Jensen, Valdemar Bandolowski og Erik Hansen igen hænge et sæt OL-guldmedaljer om halsen.

Da nationalhymnen skal spilles, er det dog hverken Danneborg der bliver hejst til tops eller "Kong Christian" der gjalder ud af højtalerne. Som en protest mod Sovjetunionens invasion af Afghanistan havde Danmark nemlig valgt at stille op under der olympiske flag og med den olympiske hymne.

I slutningen af 1980'erne og starten af 1990'erne var Valdemar Bandolowski en af hovedaktørerne bag et dansk America's Cup-projekt, der grundet manglende økonomi dog aldrig blev ført ud i livet.

1980 - Sølv - Tornado

Peter Due
Per Kjærsgaard

Den første danske medalje i katamaranen Tornado bliver en realitet, da Peter Due og Per Kjærsgaard sikrer sig sølvet ved OL i Moskva.

Fire år senere var Paul Elvstrøm tæt på at vinde bronze i samme bådklasse sammen med datteren Trine, men de måtte lige akkurat tage til takke med en fjerdeplads.

1976 – Guld – Soling

Poul Richard Høj Jensen
Valdemar Bandolowski
Erik Hansen

En dansk besætning øverst på sejrsskamlen, da OL-medaljerne i Soling skal fordeles. Poul Richard Høj Jensen havde selskab af Erik Hansen, samt Valdemar Bandolowski, der også vandt EM guld i 1971 som gast hos Paul Elvstrøm.

Poul Richard Høj Hansen slog sig siden ned i England, hvor han på Petticrow-værftet bygger succesrige Drager.

1968 - Sølv - Drage

Aage Birch
Poul Lindemark-Jørgensen
Niels Peter Markussen

Besætningen bestående af Aage Birch, Poul Lindemark-Jørgensen og Niels Peter Markussen følger flot op på sidste OL's guldmedaljer, da de tre herrer sikrer sig sølvet.

Det er samtidigt også Danmarks sidste medalje i Drage-klassen, der efter 1972 ikke længere er på det olympiske program. Danmark nåede dog at blive den mest vindende OL-nation i Drage-klassen med 4 medaljer: 1 guld, 2 sølv og 1 bronze.

Aage Birch har også vundet DM for Drager flere gange. Han har stadig rekorden i at vinde dragernes berømte Guldpokal hele syv gange i sine Drager, der alle har haft navnet "Chok".

1964 – Guld – Drage

Ole Berntsen
Ole Poulsen
Christian Bülow

Efter bronze i 1948 og sølv i 1956 blev tredje gang lykkens gang for Ole Berntsen. Sammen med Ole Poulsen og Christian Bülow sikrede besætningen sig den første danske OL-guldmedalje i Drage-klassen nogensinde. Dengang var det normalt, at alle Drager blev bygget i mahogni på eg og var blanklakerede, så det vakte opsigt, da danskerne mødte op i en båd, hvor mahognien var overmalet med hvid farve. Af samme grund fik båden tilnavnet "White Lady".

Efter 37 år vendte "White Lady" i 2006 tilbage til Danmark. Prins Henrik var køberen af båden, der forinden var blevet klargjort på et værft i Estland.

1964 - Bronze - Finnjolle

Henning Wind

Med guld til Paul Elvstrøm ved de tre foregående OL i Finnjollen, er det en stor arv Henning Wind skal forsøge at løfte. Selvom det ikke bliver til det ædleste metal, kan han dog forlade OL i Tokyo med oprejst pande, da det lykkedes ham at vinde bronze. Fire år senere er Henning Wind igen med ved OL, men denne gang rækker det kun til en 17. plads.

Som den første sejler nogensinde har Henning Wind æren af at blive udnævnt til fanebærer under åbningsceremonien.

1960 – Guld – Finnjolle

Paul Elvstrøm

Med sin fjerde guldmedalje skriver Paul Elvstrøm sig ind som en legende i ikke blot sejlsporten men i selve OL's historie. Guldet var allerede sikret inden sidste race, og derfor gjorde det mindre, at en halvsløj Elvstrøm ikke stillede til start.

"Jeg kræver den indrømmelse, at jeg ikke sejler på - det går nok. Jeg søger at forudse alt, hvad der kan ske. Jeg har ikke sekunder til overs i min båd til at tænke mig om, hvis noget sker. Jeg ved, hvad der skal gøres, når det sker." Paul Elvstrøm om opskriften på succes, der i alt kastede fire OL-guldmedaljer af sig i bogen "Guld til Danmark".

1960 - Sølv - Flying Dutchman

Hans Fogh
Ole Gunnar Petersen

Hans Fogh deltager i sit første af i alt seks OL, og det bliver en fornem et af slagsen. Sammen med Ole Gunnar Petersen lykkedes det nemlig for besætningen at sikre sig sølvmedaljerne i Rom.

Det lykkedes faktisk for Hans Fogh at vinde endnu en OL-medalje, da det blev til sølv i 1984, men på det tidspunkt stillede han op for Canada, som han emigrerede til i 1969.

1960 - Sølv - 5,5 meter

William Berntsen
Steen Christensen
Søren Hancke

Efter Bronzemedaljen i 1948 er William Berntsen igen med helt fremme, da medaljerne skal fordeles. Denne gang er Dragen skiftet ud med 5.5 Meter, og sammen med Steen Christensen og Søren Hancke lykkes de at sikre den anden danske sølvmedalje ved legene.

1956 – Guld - Finnjolle

Paul Elvstrøm

I Melbourne blev det til alle gode gange tre. I en duel mod belgiske Nelis, viste Elvstrøm sin erfaring og sejlede trods en placering som nummer 15 i en af sejladserne forholdsvis sikkert guldet hjem.

"Da Dannebrog gik til tops på sejrsmasten, strøg jeg min hånd over min solskallede næse, hvad der nok ikke var helt, som det skulle være i den situation. Men det var en nødvendighed. For jeg mærkede et par våde striber fra øjnene. Sådan er der jo mange mennesker, der er så dumme, at de ikke tror, at de kan være følelser bekendt." Paul Elvstrøm om øjeblikket om følelsen ved at vinde sit tredje OL-guld i bogen "Guld til Danmark".

1956 - Sølv - Drage

Ole Berntsen
Christian Bülow
Cyril Andersen

Danmark sender det mindste OL-sejlerhold af sted nogensinde, men på imponerende vis lykkedes det at sikre medaljer i begge de to repræsenterede klasser.

Mens Paul Elvstrøm endnu engang vandt, trådte Ole Berntsen et skridt op ad medaljestigen, da bronzemedaljerne fra otte år tidligere blev byttet ud med sølv sammen med Christian Bülow og Cyril Andersen.

1952 – Guld – Finnjolle

Paul Elvstrøm

Første gang Paul Elvstrøm stillede op i Finnjollen ved et OL, kastede det også den mest overbevisende sejr af sig. 

Specielt huskes den fjerde dag i Helsinki, hvor det lykkedes at vende en håbløs bundplacering til en førsteplads med en tidsmargin på to minutter til nummer 2!

"Man var så venlig at kåre mig til Olympiadens mest suveræne vinder, fænomenet Zatopek (løber) iberegnet, og man sammenlignede min sejr med et 100 m løb, hvis vinder kom i mål 25 meter før nummer 2!" Paul Elvstrøm om sin overlegenhed i bogen "Guld til Danmark".

1948 – Guld – Firefly

Paul Elvstrøm

Danmarks bedste OL nogensinde med i alt tyve medaljer, bød også på den første af i alt fire til Paul Elvstrøm. Kort tid inden OL var han kommet i lære som murer, så det var kun muligt at få fri i 14 dage til at træne op til legene.

Sejren blev sikret efter en finale, hvor Paul Elvstrøm selv tilskriver en stor portion held for succesen.

"Måske vi kommer til at sejle sammen igen på et tidspunkt. Det vil jeg se frem til. De er en dygtig sejler og en fantastisk konkurrent. God vind fremover, min ven." Rivalen Ralph Ewans lykønskede i et personligt brev Elvstrøm med OL-guldet.

1948 - Bronze - Drage

William Berntsen
Ole Berntsen
Klaus Baess

For første gang er Drage-klassen på det olympiske program, og det bliver en god debut set med danske øjne.

Med placeringerne 3, 4, 3, 5, 2,5 og 2 lykkedes det nemlig for William Berntsen sammen med sin bror Ole Berntsen og Klaus Baess at sikre sig en samlet tredjeplads blandt de 12 deltagende både.

1928 - Sølv - 6 Meter

William Vett
Aage Høy-Petersen
N. O. Møller
Peter Schlitter

For tredje gang bliver det til sølv for en dansk besætning i 6 Meter. William Vett er igen med om bord, men han har nu fået følgeskab af Aage Høy-Petersen, N. O. Møller og Peter Schlitter.

1924 - Sølv - 6 Meter

William Vett
Knud Degn
Christian Nielsen

Efter at have sejlet en del år med pæn succes, men dog uden det helt store gennembrud, beslutter William Vett i 1924 at købe en ny båd.

Det skal vise sig som en god ide, for den daværende Magasin du Nord direktør vinder i hvert fald sølv ved OL i Paris sammen med Knud Degn og Christian Nielsen.

1912 - Sølv - 6 Meter

H. Meulengracht Madsen
Steen Herschend
Sven Thomsen

Den første danske OL-medalje i sejlsport bliver en realitet ved legene i Stokholm i 1912.

H. Meulengracht Madsen, Steen Herschend og Svend Thomsen kæmper i deres 6 Meter "Nurdug II" en hård kamp mod den franske båd "Mac Miche".

Begge både vinder en enkelt sejlads inden finalesejladsen, der desværre falder ud til franskmændenes fordel.

Senest opdateret: 25. november 2019