Dansk Sejlunion14. september 2015 21:56 af Henrik Tang

PWA World Cup i Klitmøller

FYM Production
Foto: FYM Production

Verdenseliten i windsurfing-disciplinen waveperformance er samlet i Klitmøller til det 2. sidste stop på PWA worldtouren. To danske sejlere er sikret plads til "Kia Cold Hawaii Worldcup 2015".

For sjette år i træk har Nordeuropas svar på Hawaii formået at tiltrække de professionelle windsurferes worldcup. Nærmere bestemt afholder PWA stævne i hele uge 38 i Klitmøller – i regionen, der er kendt som Cold Hawaii.

Feltet i Waveperformance i PWA worldcuppen er begrænset til kun 32 sejlere. Der konkurreres efter eliminationsprincip: to sejlere konkurrerer i et heat, hvor den bedste sejler avancerer. Sejlernes præstationer bedømmes ud fra den tekniske sværhedsgrad af loops og waveriding, hvor scoren i de to kategorier ganges med en faktor, som fastsættes efter forholdene.

At der kun er 32 deltagere betyder også, at det er et ekstremt hårdt felt at gøre sig gældende i. De første 28 pladser er fordelt, hvor de to danskere D-99 Lars Petersen og D-38 Kenneth Danielsen på forhånd har sikret sig en plads. Inden selve worlcup-stævnet konkurreres der om de sidste 4 pladser i trial-heats. D-20 Mads Bjørnå Nielsen stiller op, og satser på at kunne gøre sig gældende til at sætte sig på en plads. Dermed er der chance for deltagelse af tre danske sejlere til "Kia Cold Hawaii World Cup 2015".

Garvet konkurrencehest tager kampen op

D-99 Lars Petersen, der er garvet sejler i worldcuppen med 59 stævner bag sig fra 1991 frem til nu, fortæller:

"Det er et svært felt at gøre sig bemærket i. Tilbage i tiden var der 64 pladser, som for knap ti år siden blev reduceret til 48 og nu er helt nede på 32. Det er en stor fordel for mig at være på hjemmebane, men det er svært at kæmpe sig op gennem klassementet. Mine egne chancer tænker jeg altid positivt om. Det er sjovt at være med, og det jeg allerhelst vil er at dokumentere sporten efter en meget lang konkurrencekarriere – det er det, der betyder mest for mig. Men den gamle konkurrencehest vågner lidt op, og min motivation er klart at gøre det bedste. Fanger man den helt rigtige wave-selection kan et enkelt waveride gøre en stor forskel. Jeg har nogle basics på plads, så nu må vi se, hvor langt jeg kommer."

Dansk sejler med ambition om top 10

Den mest aktive danske windsurfer i worldcup-sammenhæng gennem de senere år, D-38 Kenneth Danielsen, har siden 2009 deltaget i størstedelen af PWA worldtouren i waveperformance. Med knap 30 worldcup stævner bag sig har han en stor kendskab til konkurrenterne fra såvel stævner som lange træningsophold i udlandet. Kenneth Danielsen fortæller:

"Jeg har stadig store ambitioner med worldcuppen, og deltager i de fleste af worldcup stævnerne. I år har jeg været lidt uheldig med sygdom, og hvis jeg skal fortsætte næste år, er der en økonomi via sponsorater, der skal hænge sammen, så det muligt at kunne sejle alle stævnerne på PWA-touren. I forhold til stævnet nu her i Klitmøller er jeg på hjemmebane for sjette år i træk. Så det med at være på hjemmebane er efterhånden også 'så som så'. De fleste andre sejlere har været her seks gange, og de kommer i god tid inden stævnet - så de kender også revet på Ørhage godt. Min største motivation er at vinde så mange heats som muligt. Og at performe så godt jeg kan. Jeg ved jeg kan komme langt, men omvendt er der klar selektion, når man bedømmes. Det mest frustrerende er, hvis man kommer op fra et heat og kunne have sejlet bedre. Min målsætning er at komme i top ti. Jeg har gjort det før med en 6-plads til PWA i Klitmøller. Der er kun 32 sejlere med nu, og alle er bare blevet bedre. Alle er hamrende dygtige, så der er hård konkurrence om placeringerne."

Se mere om verdenselitens forventninger til
"Kia Cold Hawaii Worldcup 2015"