Dansk Sejlunion22. januar 2016 23:00 af Henrik Tang

Årets første - og største - kursusweekend står for døren

Dansk Sejlunion / Flemming Ø. Pedersen
Foto: Dansk Sejlunion / Flemming Ø. Pedersen

Over120 instruktører og trænere deltager på kurser i Dalum til årets største kursusweekend d. 23 til 24. januar

Stor søgning til instruktør/træner-kurser

Hvert år uddanner Dansk Sejlunion omkring 300 instruktører og trænere til at varetage instruktion og træning på klubniveau. I weekenden d. 23.-24. januar deltager over 120 instruktører/trænere til årets største kursusweekend i Dalum, hvor der afvikles følgende kurser:

En god træner skal favne bredt

En god instruktør eller træner er næsten altid selv en dygtig sejler, men en dygtig sejler er langtfra altid en god træner. De samlede kompetencer som træner handler om meget andet og mere end trænerens egne færdigheder som sejler. At favne forskellige typer af sejlere i den samme gruppe stiller krav til trænerens kompetencer på flere niveauer.

De fleste trænere kender oplevelsen af, at sejlerne reagerer forskelligt, når de skal lære nye færdigheder. Nogle sejlere er aktive og har svært ved at sidde stille og lytte, mens andre går mere forsigtig til værks. De mere forsigtige sejlere vil måske gerne have tingene forklaret grundigt, og måske vil de gerne have færdighederne demonstreret på land. Derimod er den meget aktive type måske en sejler, som kaster sig hovedkulds ud i nye udfordringer og lærer bedst ved at komme ud på kanten af komfortzonen.

Succesfuld træning handler om at finde ud af hvilken metode, der virker bedst i den givne situation, at være personligt engageret, og at være opmærksom på, at klubben skal være et socialt og rart sted at være. Træneren er nemlig også ambassadør for klubbens værdier, og instruktion på klubniveau bør derfor primært handle om at gøre sporten attraktiv og tilpas udfordrende for alle typer af sejlere.

At være en dygtig træner handler dermed i høj grad om at kunne kommunikere sin viden til forskellige typer af sejlere. Det gælder både ved ’en-til-en’-kommunikation, og når der gives meldinger til hele grupper af sejlere. Det er trænerens fornemmeste opgave altid at sørge for at være i øjenhøjde med alle sejlerne, så de bliver motiveret til at fortsætte i sporten.

Elementerne pædagogik, kommunikation og øvelseskonstruktion er nogle af omdrejningspunkterne på Dansk Sejlunions instruktør- og træneruddannelse – tilsammen elementer der lægger vægt på det ungdomsvenlige miljø på klubniveau, og som også kan pege direkte frem mod at styrke sejlsportens talent- og elitearbejde.

Se datoer for kommende kurser på mit.sejlsport.dk

Læs mere om Dansk Sejlunions uddannelser ved at trykke på links herunder