Dansk Sejlunion17. februar 2017 13:54 af Flemming Ø. Pedersen

Dødsfald - Drage-legende og OL-sølvvinder Aage Birch

Aage Birch (tv) sammen med Dronning Anne-Marie og hans livslange ven Paul Elvstrøm - ved en præmieuddeling i forbindelse med KDY's 100 års jubilæum i 1966. Foto: Scanpix

Aage Birch deltog ved OL tre gange, han vandt Drage-klassens Gold Cup syv gange - og han var blandt pionererne bag den første støtteordning for OL-sejlere. Den 13. februar sov han stille ind, 90 år gammel.

I Drage-klassen kan få navne måle sig med Aage Birch. Hele syv gange vandt han den prestigefulde Gold Cup - det er mere end nogen anden. Tre gange sejlede han Drage ved OL, med en sølvmedalje i 1968 som bedste resultat. Senere hen spillede han en stor rolle i at hjælpe nye unge sejlere frem, bl.a. som OL-coach.

Et langt liv som aktiv og engageret sejler nåede til vejs ende, da Aage Birch mandag den 13. februar sov stille ind, 90 år gammel.

Dragen fængede
Aage Birch voksede op ved Furesøen og var fra sin tidligste barndom med på vandet med sin far, der var ivrig lystfisker. Sønnen var mere interesseret i sejl end fiskeri - og blev indmeldt i Yachtklubben Furesøen.

Omkring 1940 inviterede Drage-klassen områdets juniorsejlere til at prøve Dragen - dét blev for Aage Birch starten på et livslangt og succesfuldt engagement i bådtypen, som var olympisk i perioden 1948-72.

Tre gange til OL
Birch deltog første gang ved OL i Helsinki i 1952 med en femteplads som resultat. I 1960 i Rom (sejladser i Napoli) var han rykket fra gast til skipper og sluttede på sjettepladsen. Bedste OL-resultat opnåede han i 1968 i Mexico City (sejladser i Acapulco), hvor han med Poul Lindemark og Niels Markussen som gaster vandt OL-sølv - Danmarks bedste sejlsportsresultat ved dette OL.

Syv Gold Cup-sejre på ti år
Mere end noget andet forbindes Aage Birchs navn med Drage-klassens Gold Cup, som han i høj grad dominerede op gennem 1960'erne med hele syv sejre i den tiårige periode fra 1963 til 1972. Det gør ham til den mest vindende Gold Cup-sejler gennem tiden - foran landsmanden Ole Berntsen med fem sejre.

Så sent som ved sidste sommers Gold Cup i Hornbæk - ikke langt fra Aage Birchs hjem - var han inviteret som gæst og fulgte med fra stranden med stort engagement.

Pioner for støtte til OL-sejlere
Op gennem 1960'erne steg trænings- og forberedelseskravene til sejlere på topniveau. Det var ikke længere nogen selvfølge, at Danmark vandt OL-guld i sejlsport - understreget i 1972, hvor Danmark for første gang siden krigen måtte forlade et OL uden at vinde blot en enkelt sejlsportsmedalje. Der måtte gøre noget.

Sammen med Poul Lindemark tog Aage Birch initiativ til den såkaldte "kapsejladsfemmer". En ordning, hvor alle deltagere ved danske kapsejladser skulle lægge en ekstra femkrone oven i startgebyret. Pengene indgik i en fond, som i årene frem støttede de danske OL-sejlere. Dette var længe før, der var noget Team Danmark.

Og pengene gjorde en forskel. Danmark vand guld i Soling (Poul Richard Høj Jensen) ved OL i både 1976 og 1980, foruden sølv i Tornado (Peter Due) i 1980. 

Dygtig analytiker
Ved OL i både 1980 og 1984 var Aage Birch tilknyttet OL-sejlerne som coach. Især havde han en unik evne til at analysere modstandernes setup og drage fordel deraf.

Det analytiske engagement bevarede han hele livet. Så sent som ved sommerens OL i Rio var han stærkt optaget af at aflure tricks hos de to suveræne new zealandske 49er-guldvindere, Burling og Tuke.

Indtil for ganske få år siden var han aktiv Smakkejolle-sejler sammen med familien, og ved sin død var han stadig ejer af en lille motorbåd.

Også i det civile liv som bådebygger var sejlsporten hans omdrejningspunkt. I mange år boede han i England og Schweiz, indtil han for nogle år siden flyttede hjem til Danmark med bopæl i Nordsjælland. Aage Birch efterlader sig hustruen Tove foruden børn, svigerbørn og børnebørn.   

Æret være Aage Birchs minde.