Dansk Sejlunion29. juni 2017 18:00 af Henrik Tang

1000 børn og unge på vandet til sommeraktiviteter

Anne Hopmann, Herslev Sejlerlejr
Foto: Anne Hopmann, Herslev Sejlerlejr

I et samarbejde mellem Dansk Sejlunion og en lang række klubber, afholdes der i disse uger sommeraktiviteter for børn og unge. En tendens er, at flere unge sejlere deltager i aktiviteterne.

Gennem de seneste år har mange klubber arbejdet med sommeraktiviteter som én af de vigtigste årlige begivenheder i forhold til at skabe attraktive tilbud med mange timer på vandet for bredden i sejlsport for børn og unge.

Alene i uge 26, 27 og 28 deltager over 700 børn og unge til sommeraktiviteter fordelt over det meste af landet. Sommeraktiviteter for børn og unge er således et af højdepunkterne i sæsonen i mange klubber med ungdomsarbejde – og i år er der nogle interessante tendenser.

Flere unge deltager i sommeraktiviteter

En tendens for sommeraktiviteter i år er, at der til flere camps med overnatning er en stigning i antallet af unge i alderen 14-20 år, hvoraf mange også er aktive i kapsejladsmiljøet. Mange klubber oplever – som foregående år – at de unge fortsætter til sommeraktiviteter som medhjælpere eller trænere, så traditionen med at bruge en eller flere uger af sommerferien til sejladsaktiviteter fortsætter, om end med en anden rolle. Til flere af de store sommercamps med overnatning er der imidlertid yderligere en positiv tendens til, at flere unge også forsætter med at være aktive sejlere til sommeraktiviteter.

Dsc08093

Til landets største sommercamp, "Herslev Sejlerlejr", som i år havde hele 86 deltagere plus et stort antal trænere, frivillige, forældre og mindre søskende, var der et større antal sejlere i alderen 16-20 år end hidtil.

(Foto: Anne Hopmann).

Flere på vandet i flere timer

Dansk Sejlunions bestyrelsesmedlem Anne Skovbølling, der har ungdomssejlads for bredden som én af sine mærkesager, og i øvrigt selv er medhjælper til sommercamp i Bork Bådelaug, betragter sommeraktiviteter som en vigtig kerneaktivitet i klubbernes ungdomsarbejde og i forhold til Dansk Sejlunions strategi med mottoet ”Flere mennesker på vandet i flere timer” som fyrtårn.

Sommeraktiviteter er et eksempel på "flere timer på vandet", for faktisk får nogle børn og unge sejlere flere timer på vandet til en sommercamp, end de normalt får på en hel sæson! Anne Skovbølling fortæller:

"Det er vildt vigtig, at klubber tilbyder sommeraktiviteter til børn og unge. Og det er virkelig dejligt, at de ældre unge bliver ved med at deltage. Nogle fortsætter til sommeraktiviteter som trænere eller medhjælpere, og det er virkelig positivt, at der også er en stigning af unge, der deltager som sejlere. Det er vigtigt, at klubber bliver ved med at holde sommeraktiviteter. Da jeg selv deltog i sommeraktiviteter som barn, var det noget af det største for mig. Det var blandt andet til sommeraktiviteter, jeg fik skabt relationer og netværk med sejlere fra andre klubber, så man kendte nogen, når man skulle til stævner. Internt i arrangørklubberne skaber det også en masse liv – faktisk er der nogle af de unge kølbådssejlere i min klub (Bork Bådelaug, red.), der lægger kølbåd til at tage børnene med ud på tur – noget jeg selv oplevede som barn til sommercamp i Nykøbing Mors, og et eksempel på, at sommeraktiviteter kan række længere ud i klubben end det normale ungdomsarbejde. Flere af de ting, vi laver i vores klub, er med inspiration fra dengang vi unge i Bork selv deltog i sommeraktiviteter som børn, så på den måde kan ens egne erfaringer være med til at udvikle klubbens sommeraktiviteter senere hen." 

Img 4391

Til Bork Bådelaugs Sommercamp, der i år bliver iblandt de største camps med overnatning, kommer selv de mindste deltagere med ud at sejle kølbåd - og de får lov til at styre!

Sammenholdet på land er vigtigt til en camp, men det er ofte på vandet, at børn og unge sejlere får de store oplevelser.
(Fotos: Anne Skovbølling)

Img 4386

Stabilt antal deltagere

Det samlede antal børn og unge til sommeraktiviteter bliver over 1000 deltagere, når de sidste aktiviteter afholdes i august. Dermed er det samlede deltagerantal stabilt i forhold til de seneste år, hvor der i perioden 2014-16 var en markant vækst i det samlede antal af deltagere. 

Se glimt fra sommeraktiviteter i galleri herunder

Sommeraktiviteter 2017