Dansk Sejlunion2. september 2017 19:19 af Flemming Ø. Pedersen

Historisk triumf - VM-guld til Jena og Katja

Guldet er hjemme!.. Foto: Ricardo Pinto

Suveræn kurs mod VM-guld blev kortvarigt bremset af dramatisk kæntring. I sidste sejlads blev al tvivl udryddet. Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen er nye verdensmestre i 49erFX.

Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen er nye verdensmestre i 49erFX. (se billedgalleri fra VM-afgørelse og fejring nederst - fotografer: Nikolaj Schwaner og Ricardo Pinto)

Det blev en kendsgerning sent lørdag eftermiddag (2.9., da de med en overbevisende præstation sejlede VM-titlen i hus ud for Atlanterhavskysten ved Porto. Det er deres tredje mesterskabmedalje inden for godt et år efter EM-guld og OL-bronze i 2016.

Ramte A-game hele vejen
"Det føles vildt. Vi er selvfølgelig utroligt glade og stolte. Det har været et stævne, hvor vi har ramt vores A-game hele vejen, og vi har undgået at have en dårlig dag, som vi ellers tidligere har oplevet. Og dét har været afgørende," fortæller Katja Salskov-Iversen.

Guldkurs truet af dramatisk kæntring 
Jena og Katja førte VM inden de afsluttende sejladser lørdag. Og de åbnede sidstedagen med at udbygge føringen via en første- og en andenplads i de to første sejladser.

VM skulle til sidst afgøres via tre korte Medal Races, hvor kun de ti bedst placerede både var med - heriblandt hele tre danske besætninger.

Første sejlads gav endnu en sejr til den førende danskerbåd. I andet Medal Race førte de igen på sidste lænseben ned mod målstregen - og skulle blot holde i mål for at sikre titlen. Så blev de pludselig ramt af en kæntring, der sendte dem fra første- til 10. pladsen i sejladsen.

"Vi var lige nået rundt om mærket, da der kom et megapust. Jeg slap skøderne for at få luften ud af sejlene, men det var ikke nok, og så røg vi ned," forklarer Katja Salskov-Iversen om den dramatiske situation.

Fast taktik nok til guld
"Vi troede et øjeblik, vi havde tabt det hele. Men vi havde heldigvis nogle minutter til at samle os. Og vi vidste, at hvis vi sejlede en god sidste sejlads efter vores normale taktik, så vil det være nok til guldet."

I sidste Medal Race var føringen skrumpet til seks point. Jena og Katja var igen blandt de forreste ved første topmærkerunding. Siden så de sig ikke tilbage og kunne få minutter senere sejle i mål som toer i sejladsen - og nye verdensmestre i 49erFX.

Sportschef: To sejlere med højt bundniveau
Dansk Sejlunions sportschef, Thomas Jacobsen, siger om VM-guldet:

"Det er en formidabel præstation af to dygtige og efterhånden meget erfarne sejlere. Deres bundniveau er rigtigt højt, og jeg vil også gerne fremhæve deres træner ved stævnet, Simon Toft, for en fremragende indsats."

Tre danske både i top-10
Foruden VM-guldet var der også en dansk fjerdeplads til Ida Marie Baad og Marie Thusgaard - dog uden, de var helt tæt på medaljepodiet. Den nydannede besætning med Anne-Julie Foght Schütt og Iben Nielsby leverede en fornem præstation med en 10. plads ved deres første VM.

Grael/Kunze (BRA) tog sig af VM-sølvet, mens der var bronze til Maloney/Meech (NZL). For et år siden stod de samme tre besætninger på medaljepodiet ved OL i Rio - dog med brasilianerne øverst, New Zealand som toer og Jena/Katja på tredjepladsen.

Se hele VM-resultatet her

Historisk guld
Det er første gang i dansk sejlsports historie, at en dansk besætning vinder VM-guld i en 49er-klasse.

De hidtil bedste VM-resultater har været tre sølvmedaljer til Maiken/Anne-Julie Foght Schütt i 2016 samt i 2014 Ida Marie Baad/Marie Thusgaard og Jonas Warrer/Anders Thomsen (i 49er).

FX-pause til fordel for Volvo Ocean Race
De nykårede verdensmestre står foran en pause i de kommende måneder, hvor Jena Mai Hansen skal sejle Volvo Ocean Race som en del af dansk/amerikanske Vestas 11th Hour Racing.

"Vi har kun trænet hen over sommeren op til VM. Så at vi nu kan vinde titlen, siger noget om, at vi er i stand til at nå vores topniveau på kort tid. Det giver ekstra tro på, at vi kan finde tilbage igen, når Volvo Ocean Race er slut," siger Katja Salskov-Iversen.      

49er VM 2017