Dansk Sejlunion17. august 2018 19:00 af Flemming Ø. Pedersen

Warrer og Kirketerp markerer tiåret for gulddramaet ved OL

"Det giver stadig gåsehud at tænke tilbage på," fortæller Jonas Warrer om 49er-dramaet ved OL i Qingdao 2008.

I dagene 17. og 18. august er det nøjagtig ti år siden, at hele Danmark time for time fulgte med – først på vandet og siden ved skrivebordene – da Jonas Warrer og Martin Kirketerp vandt guld i 49er ved OL i Beijing/Qingdao.

I øvrigt efter en imponerende stabil serie: 2-4-10-4-2-3-4-2-9-2-7-8-7. Selv om de passerede startlinjen i deres kroatiske lånebåd næsten fire minutter efter de ni øvrige i Medal Race, sluttede Warrer og Kirketerp alligevel som 7'er i ræset, der var præget af kaotiske vejrforhold og et utal af kæntringer.

I slutstillingen var de tre point foran spanierne på sølvpladsen - men som beskendt var dramaet ikke slut med Medal Race...    

Læs her DR Sportens genfortælling af historien - og se klip fra Medal Race

I anledning af tiåret for historien om den knækkede mast og den kroatiske lånebåd havde TV 2 lokket de to hovedpersoner til at genoptage 49er-samarbejdet for en kort stund (optagelserne blev vist i TV 2 Sporten 11. aug.).

49eren er den fedeste båd
Kort efter optagelserne fangede sejlsport.dk Warrer og Kirketerp, mens de afriggede båden ved Sejlsportscentret i Aarhus. 

"Det var sjovt. Rigtigt sjovt. Og jeg må sige, at 49eren er én af de… Eller det ÉR den fedeste båd, jeg har sejlet," lyder det spontant fra Martin Kirketerp.  

"Jeg har sejlet alle mulige fede både de sidste ti år, men 49eren er bare noget specielt. Man er SÅ meget i kontakt med vandet," fastslår han og tilføjer med et glimt i øjet, at han følte sig "lidt rusten" i 49er-sejlads.

"Men så var det jo godt at vide, at jeg havde én med på bagperronen, som er lidt mere up to date med balancen i båden."

Efter OL-triumfen i 2008 fik Kirketerp mulighed for at komme ind i de professionelle off shore-bådklasser – og den kurs har han fulgt siden, bl.a. i Volvo Ocean Race. Men i danskernes idrætsbevidsthed vil dramaet i Qingdao uden tvivl altid være dét, der først og fremmest forbindes med navnene Warrer og Kirketerp.

Noget vi aldrig glemmer
"Det er selvfølgelig noget, vi aldrig vil glemme. Det giver stadig gåsehus, når man tænker tilbage på det," fortæller Jonas Warrer.

"Den sidder i kroppen endnu," indskyder Kirketerp.

"Jeg kan faktisk huske," uddyber Warrer, "at efter vi havde vundet, da siger den spanske styrmand (Iker Martinez, sølvvinder), "this will change your life", og jeg tænker, "ja, ja", men det er jo rigtigt nok. Det HAR defineret meget af det, vi har lavet bag efter."

"At jeg stadig sejler 49er er nok tvivlsomt, hvis vi ikke havde lavet den medalje i 2008," siger Jonas Warrer, der modsat Kirketerp har holdt fast i 49eren i alle årene – om end med lidt pauser ind i mellem.


Foruden OL-guld har han bl.a. vundet VM-sølv i 2014 (med Anders Thomsen), og han blev nummer fire ved OL i Rio 2016 (med Christian Peter Lübeck).

Siden slutningen af 2017 har han dannet besætning med Jacob Precht Jensen. Senest med en lidt skuffende 19. plads ved VM – til gengæld få  uger tidligere med en guldmedalje ved årets Kieler Woche.   

Målet for Warrer og Precht er OL i Tokyo 2020, hvilket - hvis det lykkes - vil være Warrers tredje OL.