Dansk Sejlunion16. november 2019 01:12 af Flemming Ø. Pedersen

VIDEO - Tre stærke historier fra Klubkonferencen

Vingsted Hotel- og Konferencecenter ved Vejle - fast hjemsted for Klubkonferencen.

Dansk Sejlunions Klubkonference (16.-17. nov.) bød igen på et væld af engagerede og lærerige historier fra klublivet - og fra foreningslivet generelt. Her er tre eksempler, de er værd at se nærmere på

Klubkonferencen er Dansk Sejlunions folkemøde, hvor et mangfoldigt udsnit af ideer, holdninger og metoder bliver delt og udvekslet på kryds og tværs. I år med rekordmange klubber - cirka 70 - som deltagere på konferencen. 

I genfortælle alt fra Klubkonferencen er en umulighed - men her er tre nedslag, som enhver sejlklub, der ønsker vækst og udvikling kan lade sig inspirere af...  

Magten ud af bestyrelsen!

Da Nicolai Ørum for nogle år siden blev valgt ind i Aarhus Klatreklubs bestyrelse, befandt han sig pludselig i timelange bestyrelsesmøder, hvor der ikke noget særligt - fordi alle sad og vogtede på deres egne kæpheste..

Det ville han lave, da han selv blev formand. Han flyttede magten væk fra bestyrelsen og ud i klubben, hvor der opstod hele 21 nye udvalg, hvor hver enkelt tog ansvar for at skabe udvikling og aktiviteter. 

Se Nicolai Ørums præsentation (slides)

På den måde blev klubben i stand til at håndtere vækst på flere hundrede medlemmer!...  

"Jo mere, du gi'r - jo mere får du tilbage," er én af de pointer, Nicolai styrer efter.. Her uddyber han... 

 ......... 

To sejlklubber med vækst!

Væksthistorier er altid interessante - for hvordan har de gjort? Faaborg Sejlklub og Sejlklubben Køge Bugt (SKB) er to klubber, som de over seneste år har oplevet markant vækst i medlemstallet.

Se Faaborg Sejlklubs præsentation (slides)

Se SKB's præsentation (slides)

På Klubkonferecen havde de to klubber et fælles oplæg, hvor hhv. Jakob Frost, formand i Faaborg, og Peter Toft, ungdomsleder i SKB, fortalte om indsatserne bag tilgangen. Her er nogle af deres vigtigste pointer... 

 

........

Fra begynder til kernemedlem

Masser af sejlklubber kender udfordringen med at fastholde nye medlemmer - fx de mange nye, der passerer gennem klubbens sejlerskole. 

Dansk Kano & Kajak Forbund har de samme udfordringer - og har som et modtræk udviklet et særligt værktøj, kaldet Kajak-Kajs Begynderrejse. 

På Klubkonferencen stod Vasant Kotak, projektleder i Kano & Kajak, for en workshop, hvor sejlklubber fik chancen for at afprøve begynderrejse-værktøjet i praksis. 

Metoden er...
Værktøjet handler om "Kaj", der er ny i kajakklubben. Ved at kortlægge alle klubbens aktiviteter ganske nøje handler det om at finde ud af, hvordan klubben kan få Kaj til at tage del i flest mulige aktiviteter. Så han ud over sit ugentlige begynderhold også kommer til julefrokosten og fællesturen og standerhejsningen - og så videre.. 

Se mere om Kajak-Kajs Begynderrejse - inkl. banneret

Jo flere aktiviteter, han deltager i, jo mere integreret bliver han i klubben. Hvis alt forløber vel, ender Kaj efter et par år med at tage et instruktørkursus - hvilket betyder, at nu har han for alvor engageret sig i klubbens aktiviteter. Han er blevet et kernemedlem - og ikke blot et løst medlem på gennemtræk. 

I videoen her forklarer Vasant Kotak, hvad Kajak-Kajs Begynderrejse helt præcist går ud på..