Dansk SejlunionChartersejlads

Sunsail
Foto: Sunsail

En lejet båd i udlandet kan være åbningen til et nyt kapitel i sejlerlivet. Find her gode råd til chartersejlads samt destinationsbeskrivelser.

Chartersejlads er en god måde at forlænge sejlsæsonen på og samtidig nye input og udfordringer i dit sejlerliv.

Læs nedenstående tema-artikel, fra medlemsbladet SEJLER, der stiller skarpt på chartersejlads. I artiklen henvises der til et notat om chartersejlads i Grækenland - hent notatet her.

10 gode råd til chartersejlads

  • Bestil i god tid - mindst seks måneder før afrejse. det giver billige fly og de bedste både til prisen.
  • Vælg nye både - ikke ældre end tre år. bådene sejler 25-30 uger om året, så de bliver hurtigt nedslidte.
  • Vælg udlejer med mange både - små udlejningsfirmaer er ekstra pressede i forhold til bådenes vedligehold, rengøring mv.
  • Bløde rejsetasker - fylder mindre end hårde kufferter. alt tæller, når der er trangt om bord.
  • Google Earth - kan bruges til at spotte gode frokoststeder (laguner mv.) før afrejse.
  • Slip for selvrisiko - med en ekstra forsikring. pengene er givet godt ud.
  • Hold udkig - man vænner sig (for) hurtigt til store vanddybder og ingen sømærker. Men der kan være skær og andet..
  • Tag en slapper - en dag uden sejlads, hvor du udforsker en udvalgt ø på knallert eller med bus/taxa.
  • Sejl passende distancer - 25 sømil på en dag er fint.
  • Ikke for sent i havn - læg til kaj hen på eftermiddagen, så er der stadig plads i havnen og tid til at udforske øen.

Charterdestinationer

Find i nedenstående afsnit informationer om de mest populære charterdestinationer.

Frankrig, Italien og Spanien

Chartersejlads i Middelhavet ud for Frankrig, Italien og Spanien minder meget om sejlads under hjemlige himmelstrøg - lige bortset fra vejret. Middeltemperaturen omkring Middelhavet er uden større udsving i løbet af året, hvilket gør sejlbetingelserne ideelle i de ni måneder fra marts til november.

Langs kysterne ved Frankrig, Italien og Spanien - herunder Mallorca - er der masser af moderne marinaer. Kystnære øer er der ikke mange af sammenlignet med Grækenland og Kroatien. Vær bevidst om, at det er dyrt at lægge til kaj i de eftertragtede feriebyer i denne del af Middel- havet.

Vinden er primært drevet af søbriser, hvilket betyder, at den er kraftigst over middag.

Kroatien

Kroatien er lig med beskyttet farvand og store naturoplevelser for sejlere. Landet har seks steder på UNESCO's verdensarvsliste, hvoraf flere ligger tæt på vandet og er oplagte besøgsmål. Der er masser af øgrupper og skærgårde langs den dalmatiske kyst fra nord mod syd, og det er oplagt at søge ind i nogle af de mange naturhavne og ankerbugter.

Vinden kommer typisk fra NV, let til frisk vind 2-10 m/sek. Oftest er det vindstille om morgenen. Ved fro- kosttid tiltager vinden for så igen at aftage til aften. Ved ankring under høje bjerge kan der forekomme kraftige faldvinde - også om natten. Vinden afbøjes af sø- og landbrisen. Derfor er det normalt, at vinden drejer mod nordøst, når solen går ned.

Tyrkiet

Sæsonen er lang i Tyrkiet. Derfor er landet et nærliggende valg for sejlere, der gerne vil ud på vandet i de måneder, hvor der er koldt og mørkt i Danmark. Tyrkiet er mere end sol og sommer - også for de historieinteresserede er der masser at se på. Den tyrkiske kyst er ideel til sejlads, og den strækker sig fra Callipolis-halvøen i nord ned til Antalya. Den bjergrige kyst er dybt indskåret med et stort antal bugte, halvøer og fjor- de, over 1000 sømil.

Vinden kommer typisk fra NV-V og følger kysten rundt, 6-12 m/sek. Sejl aldrig ind/ud af en tyrkisk bugt for spiler. I bugterne er der ofte kraftige faldvinde fra bjergene, og det er normalt med vindspring på 180 grader. Oftest er det vindstille om morgenen. Ved frokosttid tiltager vinden for så igen at aftage til aften.

Grækenland

Grækenland har det hele. Sol og varme en stor del af året, spektakulær natur, righoldig historie og uendelige variationsmuligheder for en sejlerferie.

Den Saroniske Golf, Kyklade ø-riget, Dodekaneserne, Sporaderne og De Ioniske Øer - alt sammen områder med egne særkender egne og forskelligartede forhold for sejlere. Fra marts til november er vejret bedst til sejlads.

Vinden kan i juli/august være kraftig i nogle områder - fx Dodekaneserne, hvor Meltemi-vinden fra nord skal tages i ed - mens den andre steder er mere let i samme periode. Undersøg det enkelte område for, hvornår vejret er mest fordelagtigt.

Seychellerne

Seychellerne består af 115 øer ude midt i Det Indiske Ocean. Her kan Bounty-drømmen få luft under vingerne på de hvide, palmeklædte sandstrande. Sejladsen går fra hovedøen Mahé, og det kan være ganske udfordrende at sejle og navigere rundt mellem øerne.

På Seychellerne kan der sejles hele året. Klimaet er tropisk med 25-35 grader og vindstyrker på 2-5 m/sek. Øerne ligger uden for Cyklon-bæltet, der er varmest i marts/april og køligst i juli/august.

Af og til kortvarige, kraftige regnskyl - specielt om natten. Fra maj-september blæser SØ-monsunen lidt kraftigere, 5-10 m/sek. med dønninger. Fra december-februar blæser den lidt fugtigere NV-monsun.

Caribien

Caribien er det mest søgte område for danske sejlere, der søger væk fra Danmark i de koldeste vintermåneder, fx i julen. Året rundt er her sol og varme svarende til en god dansk sommerdag. Den stabile østlige passatvind betyder, at sejlene sjældent skal hales helt hjem på cruise fra British Virgin Islands i nord til Grenada i syd. Prisniveauet på land er typisk lidt højere end i Europa.

Perioden fra december til maj er den tørre sæson, bortset fra spredte byger, og under den europæiske sommer er forholdene stadig ideelle. Vinden vil typisk være fra NØ og blæser 7-12 m/sek. (nov.-april). Vinden vil skifte til SØ med 5-10 m/sek. (april-okt.).

Thailand

Thailand er velkendt som et af danskernes mest populære rejsedestinationer uden for Europa. Også for sejlere er der masser at byde på mellem de mange tropiske øer og eksotiske sandstrande.

Fra april til oktober kan SW-monsunen på vestkysten give kraftige regnskyl sidst på dagen. I perioden november til marts hersker NØ-monsunen. Der kan hen på aftenen være torden og bygevejr over fastlandet - det når sjældent ud i øriget. Normalt milde vinde 4-10 m/sek. Der er typisk vind om morgenen. Stille vejr midt på dagen og vind igen til aften.

Seatravel har leveret hovedparten af oplysningerne om destinationerne.

Senest opdateret: 9. juni 2015